fbpx
Vakantie in Frankrijk met 2 jong volwassenen met een verstandelijke beperking.
Ja, het kan!!
Je zou denken dat het moeilijk is om ook als ouders zelf een ontspannen vakantie te hebben. Niets is minder waar.
Al vele jaren gaan we richting Frankrijk voor een heerlijke, onbezorgde vakantie. Camping Parc de la Brenne of zoals sommige, zoals wij, het “Puylagorge” noemen. Deze camping is helemaal uitgerust voor kinderen én zeker ook voor jong volwassenen met een beperking in welke vorm dan ook.
Onze jongens, nu 20 en 18 jaar, kijken ieder jaar uit om naar de camping te gaan. Omdat ze zo enthousiast zijn zeggen we het maar een dag van te voren. Dat we uren in de auto moeten zitten vinden ze helemaal niet erg, de bestemming is het cadeau voor deze reis.
Eenmaal aangekomen begint het feest voor ons alle 4. Bram, de jongste, is direct te vinden bij Tim(eigenaar). Niet veel later komt hij langs rijden op het trekkertje, naast Tim met een big smile op zijn gezicht, spullen van of naar een tent brengen. Casper, de oudste, staat op de uitkijk of er nog meer nieuwe gasten komen. Hij verwelkomt ze en wijst waar ze heen moeten, helpt ze met de bagage. Dat doet hij heel lief en met volle overtuiging, behalve bij ons, zijn ouders. Wij mogen het zelf doen!
Zo begint onze vakantie van 2 weken.
Het is een beetje thuis komen. Nieuwsgierig of er bekenden zijn, kennismaken met nieuwe ouders en hun kinderen.
En om zeker niet te vergeten het animatie team. Allemaal vrijwilligers om voor onze kinderen, jong en ouder, een onvergetelijke vakantie te organiseren.
De kinderen komen in een groepje, met enigszins gelijkgestemden. Bram vindt het heel prettig als hij in de groep met de broertjes en zusjes mee mag doen. Niet teveel aandacht voor hem zelf, gewoon heerlijk kijken hoe anderen het doen. Waar mogelijk doet hij mee en geniet iedere dag.
Casper komt in de groep waar allemaal oudere kinderen zitten. Deze groep heet “de Bende van Ellende”! En wat hebben ze een lol samen, maar doen ook klusjes op de camping. Het mooie is dat je wel een test moet doen om in de groep te mogen komen. Mag je erbij dan krijg je je eigen “bende van ellende muts”, de ultieme beloning.
Casper gaat heel graag, net als Bram, naar de animatie. Ook in de avonduren is er vrijwel iedere avond iets te beleven. Het zij een spooktocht, voetbalwedstrijd, disco of kampvuur. Voor alle activiteiten zijn onze jongens te porren. Maar het hoogtepunt van de week is wel de bonte avond op vrijdag. Iedere groep heeft iets ingestudeerd, maar ook kinderen/volwassenen hebben een act die zij graag willen delen met ons allen. Alles is mogelijk en wordt door iedereen enthousiast aangehoord.
Waar de jongens ook erg naar uit kijken is Pizzadag! Of het hamburgerbuffet. Iedere avond kan je eten in het restaurant als je geen zin hebt om te koken. Er is een dagmenu, maar er zijn ook altijd frietjes te bestellen.
Helaas ging vorig jaar een aantal activiteiten niet door omdat Corona ertussen kwam. We waren al erg blij dat we wel naar de camping mochten gaan. Hoe het dit jaar is weten we nog niet, maar we hebben goede hoop dat we wederom afreizen naar Lignac, Frankrijk. De jongens hebben er nu al zin in (als ze het zouden weten).
Wij, de ouders, maken al plannen, verzamelen boeken die we daar kunnen lezen tijdens de uren van de animatie, genieten bij voorbaat bij het idee om daar deze zomer weer met onze jongens heen te gaan.
Wie weet tot ziens!
Niek en Annelies van der Steen
Ga naar de inhoud